Alerji Testi

Alerji, her yaştan kişiyi etkileyebilir ve özellikle çocuklarda sıklıkla görülür. Alerjilerin doğru teşhisi, alerjinin doğru tedavisinde ve yönetiminde oldukça önemli rol oynar. Erken tedavi, belirtileri aza indirir ve hayat kalitesini yükseltir. Alerjiye neden olan birçok madde vardır. Alerjiler, yiyeceklerin yanı sıra iç ve dış ortam tahriş edici maddeler de dahil olmak üzere çeşitli şeylerle tetiklenebilir. Çocuğunuzda alerji belirtileri fark ederseniz, vakit kaybetmeden bir çocuk alerji uzmanına başvurmanız faydalı olacaktır. Çocuk alerji uzmanları, çocuklarda görülen astım ve alerjik hastalıkların teşhisinde en yetkili uzmanlardır. Uzmanınız, çocuğunuzun alerjisini teşhis etmek için bir dizi alerji testi kullanabilir. Alerji uzmanının kullanacağı testler, çocuğunuzun mevcut durumuna ve belirtilerine göre değişiklik gösterebilir. 

Deri prick testi

Deri delme testinde, cilde küçük bir damla alerjen damlatılacaktır. Bu alerjenin cilde nüfuz edebilmesi için küçük bir iğne batırılır. Alerjenin yerleştirildiği bölge, 15-20 dakika gözlemlenir. Çocuğunuzun alerjisi varsa, uygulama bölgesinde, kızarıklık ve şişlik meydana gelir. Çocuğunuz herhangi bir ilaç kullanıyorsa, deri prick testi yapılamayabilir. 

Deri içi test

Bu test, kol derisinin altına az miktarda alerjenin enjekte edilmesini içerir. Bu genellikle penisilin alerjilerini veya böcek zehirine karşı alerjileri test etmek için yapılır.

Kan testi

Alerjiler için birden fazla kan alerji testi mevcuttur. Bu testler, çocuğunuzun kanındaki yiyecekler de dahil olmak üzere farklı alerjenlere özgü antikorları ölçer. Seviye ne kadar yüksekse, alerji olasılığı o kadar yüksek olur.

Yama testi

Çocuğunuzda kızarıklık veya kurdeşen varsa, yama testi yapılabilir. Yama testi, bir alerjenin cilt tahrişine neden olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Bu test, deri delme testine benzer, ancak iğnesizdir. Alerjenler, daha sonra deriye yerleştirilen yamalara yerleştirilir. Bu test, 20 ila 30 alerjen ile yapılabilir ve yamalar 48 saat boyunca kola veya sırta takılır. 

Gıda yükleme testi

Bir gıda alerjisini teşhis etmek için alerji uzmanları, çeşitli testler kullanabilir. Ancak teşhisi kesinleştirmek ya da bazı durumları ekarte etmek için gıda yükleme testi de yapılabilir.   Yiyecek yükleme testleri, hem bir çocuğun gıda alerjisi olup olmadığını belirlemek hem de bir gıda alerjisini aşıp aşmadığını görmek için kullanılır. Olumsuz reaksiyon potansiyeli nedeniyle genellikle bir alerji uzmanının ofisinde, kontrol altına yapılır. Bu testte, çocuğunuza alerji yaptığından şüphelenilen besin az miktarda verilir. Çocuğunuzun besine alerjisi varsa gelişecek reaksiyon alerji uzmanı tarafından gözlemlenir.  

Eliminasyon diyeti

Eliminasyon diyetinde, alerjiye neden olduğundan şüphelenilen besin bir süre diyet listesinden çıkarılır. İlk etapta şüpheli yiyecek iki ile üç hafta boyunca beslenme listesinden çıkarılır. Bu süreçte çocuğunuzda herhangi bir belirti olup olmadığını takip etmeniz gerekir. Daha sonra şüpheli yiyecekler kademeli olarak beslenme listesine eklenir ve çocuğunuzun bu yiyeceklere vereceği tepki gözlemlenir.

Sonuç Olarak:

  • Çocuğunuzda herhangi bir alerji belirtisi varsa bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. 
  • Çocuklarda alerjilerin teşhisi için kullanılan çeşitli testler vardır. 
  • Alerji uzmanının kullanacağı testler, çocuğunuzun mevcut durumuna ve belirtilerine göre değişiklik gösterebilir. 
  • Alerjinin erken teşhisi, tedavi ve alerjinin yönetimi açısından oldukça önemlidir.