Bebeklerde ve Çocuklarda Kurdeşen (Ürtiker)

Çocuğunuzun cildinde görünürde bir sebep olmaksızın şişlikler olabilir. Bunlar tıp dünyasında ürtiker denen kurdeşen olabilir. Bu kabarık cilt lekeleri kırmızı ve şişmiş olabilir ve saatler, günler veya haftalar içinde kaybolabilir. Kurdeşen genel olarak çok kaşıntılıdır. Bebeklerdeki bazı döküntüler de kurdeşene benzeyebilir. Kurdeşen genellikle çocuğunuz bir alerjen, enfeksiyon, böcek ısırığı veya arı sokmasıyla temas ettiğinde ortaya çıkar. 

Kurdeşenin Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde ve çocuklarda kurdeşenin tipik belirtileri şunlardır:

Kırmızı veya pembe renkte olabilen, çeşitli boyutlarda kabarık yumrular veya yamalar,

  • Cildin şişmesi,
  • Ciltte kaşıntı,
  • Batma veya yanma.

Kurdeşen, böcek ısırıkları gibi görünebilir. Bebeğinizin vücudunda tek bir yerde olabilir veya tüm vücuda yayılabilir. Kabartıların boyutu da değişiklik gösterebilir. 

Kurdeşenlerin ortak yerleri yüz, el, ayaklar ve cinsel organlardadır, ancak vücudun herhangi bir yerinde görünebilirler. Kurdeşen kısa bir süre sonra bir yerde kaybolabilir ve vücudun başka bir yerinde görünebilir.

Bebeğiniz farklı sürelerde kurdeşen yaşayabilir. Akut kurdeşen birkaç saatten haftaya kadar sürebilir. Bazen kurdeşen altı haftadan fazla sürebilir. Bunlar kronik kurdeşen olarak bilinir.

Kurdeşen, cilt yüzeyinden daha fazlasını etkileyebilir.

Deri dışındaki belirtiler ise şunları içerir:

  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Karın ağrısı.

Kurdeşenlerin anafilaksi veya anafilaktik şok adı verilen daha ciddi bir durumun belirtilerinden biri olabileceğini belirtmek gerekir.

Bebeklerde yaygın olmamakla birlikte, anafilaktik şok çok şiddetli bir reaksiyondur ve bebeğinizin diğer semptomların yanı sıra solunum güçlüğü, boğaz şişmesi ve bilinç kaybına neden olabilir. Anafilaksi, acil tıbbi tedavi gerektirir.

Çocuklarda Ürtikere Ne Sebep Olur?

Hasarlara, mast hücreleri de dahil olmak üzere enflamatuar hücrelerden salınan histamin ve sitokinler gibi bir dizi kimyasal aracılık neden olur. Aracılar, kan damarlarının genişlemesine ve sıvının çevre dokulara sızmasına neden olur. Bu, ürtikerde görülen kızarıklık ve şişmeye neden olur.

Akut ürtikerin tetikleyicileri şunları içerebilir:

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • Sinüzit veya diş apsesi gibi bakteriyel enfeksiyonlar,

Gıda alerjisi, genellikle yumurta, süt, soya, yer fıstığı ve buğday gibi belirli bir yiyeceğe ilk -maruziyette veya sonrasında,

  • Bir antibiyotik veya nonsteroid antiinflamatuvar ilacın neden olduğu gibi ilaca bağlı ürtiker,
  • Arı veya yaban arısı sokması.

Akut ürtiker vakalarının yaklaşık % 50’sinde belirgin bir tetikleyici yoktur. Bu, “idiyopatik” ürtiker olarak adlandırılabilir.

Kronik ürtikere genellikle otoimmünite veya altta yatan kronik bir enfeksiyon neden olur; çocuklarda nadirdir.

Çocuklarda Ürtiker Nasıl Teşhis Edilir?

Ürtiker genellikle tıbbi öykü alınarak teşhis edilir. Ürtiker, 24 saat içinde düzelen veya değişen bireysel zayıflıklar ile karakterizedir. Olası nedenleri tespit etmek için çocuk iyice muayene edilmelidir. Ürtikerin teşhisinin ve tedavisinin bir çocuk alerji uzmanı tarafından yapılması gerekir. Çocuk alerji uzmanları, çocuklarda görülen alerjik hastalıklar konusunda üst ihtisas yapan doktorlardır. Bir gıda veya ilaç alerjisinden şüpheleniliyorsa, daha fazla araştırma yapmak için alerji testleri yapılabilir. Alerji uzmanının teşhiste kullanacağı yöntem, çocuğunuzun belirtilerine ve mevcut durumunda göre değişiklik gösterebilir. 

Çocuklarda Ürtikerin Tedavisi 

Çocuklarda ürtiker, setirizin gibi sedatif olmayan bir antihistaminik ile tedavi edilir. Bu tedavi kaşıntıyı ve kaşıntının yayılmasını kontrol eder. Tedavide kullanılan ilaçların dozajları, çocuğunuzun yaşına göre değişiklik gösterir. Antihistaminiklere yanıt vermeyen ağır vakalarda birkaç gün oral prednizon verilebilir. Çocuklara ayrıca, herhangi bir gıda veya ilaç alerjisi için tetikleyiciler gibi faktörlerden ve ayrıca çok soğuk veya çok yüksek sıcaklıklardan kaçınmaları önerilebilir.

Doktorunuzun uygulayacağı tedavi, çocuğunuzun belirtilerinin şiddetine ve kurdeşenin nedenine göre değişiklik gösterebilir.