Alerjik rinit genellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkar ve burun mukozasındaki çeşitli alerjenlere karşı immünoglobulin E (IgE) aracılı bir reaksiyondan kaynaklanır. 2 yaşından büyük çocuklarda alerjik rinitte dış ortam alerjenlerine duyarlılık meydana gelebilir; bununla birlikte, dış ortam alerjenlerine duyarlılık 4-6 yaşından büyük çocuklarda daha yaygındır. 2 yaşından küçük çocuklarda ev içi alerjenlere karşı klinik olarak önemli hassasiyet oluşabilir. En yaygın iç mekan alerjenleri arasında toz akarları, evcil hayvan tüyleri, hamam böcekleri, küfler ve polenler bulunur.
Alerjik Rinit Nedir?
Alerjik rinit, gözlerde, burunda ve boğazda meydana gelen bir reaksiyondur. Havadaki alerjenler histamin ve diğer kimyasalların vücutta salınmasını tetiklediğinde ortaya çıkar. Normalde alerjenler zararsızdır. Ancak bir kişinin alerjisi olduğunda, vücut bu alerjenlerin zararlı olduğunu düşünür ve onlara saldırır. Mast hücreleri adı verilen özel hücreler, histamin dahil kimyasallar salgılar. Kimyasallar yakındaki burun dokusunu tahriş eder. Bu, nazal alerji belirtilerine neden olur. Bu, akciğerlerin solunum tüplerinde meydana geldiğinde, öksürük ve hırıltı gibi astım semptomlarına neden olabilir. Alerjik rinit mevsimsel olarak veya yıl boyunca ortaya çıkabilir. Genellikle ailede alerjik rinit, egzama, astım veya gıda alerjisi öyküsü vardır.
Alerjik Rinitin Belirtileri
Alerjik rinitin belirtileri değişiklik gösterebilir. Belirtiler bazı kişilerde dönemsel olabilirken bazı kişilerde ise yıl boyu devam edebilir. Çocuklarda görülen alerjik rinitin başlıca belirtileri şunlardır:
- Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı,
- Tekrarlayan hapşırma,
- Damak, burun, kulaklar veya gözlerde kaşıntı,
- Horlama,
- Sık görülen boğaz ağrısı,
- Öksürük,
- Baş ağrısı.
Çocuklarda Alerjik Rinitin Teşhisi
Çocuklarda alerjik rinitin teşhisini yapabilecek en yetkili doktorlar, çocuk alerji uzmanlarıdır. Çocuk alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan çocuk doktorlarıdır. Alerji uzmanınız çocuğunuzun tıbbi geçmişini inceleyerek muayene edecektir. Alerjinin altında yatan nedeni bulmak için bir dizi testler yapılabilir. Deri delme testi, teşhiste kullanılabilecek yaygın bir testtir. Az miktarda alerjenin derinin altına iğne yardımı ile batırılmasını içeren bu test 15-20 dakikada sonuç verir. Alerjen maddenin yerleştirildiği bölgede kızarıklık ve kabarıklık olması alerji olduğu anlamına gelir. Kan testinde, kandaki antikor miktarına bakılır. Çocuk alerji uzmanınız, teşhiste kullanacağı testi, çocuğunuzun mevcut durumuna göre belirleyecektir.
Çocuklarda Alerjik Rinitin Tedavisi
Alerjilerin tedavisinde en etkili yöntem, alerjiye neden olan maddeden kaçınmaktadır. Ancak solunum alerjenlerinden kaçınmak pek kolay değildir. Çocuğunuzun belirtilerine göre alerji uzmanınız bazı ilaçlar reçete edebilir. Antihistamin ilaçları, burun spreyleri, göz damlaları belirtilerin azalmasına yardımcı olabilecek ilaçlardır. Bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir. Aksi durumunda istenmeyen sonuçlar olabilirken uzun süre gereksiz yere ilaç kullanımı yaşanabilir.
Alerji Aşı Tedavisi (İmmünoterapi)
Şiddetli alerjisi olan kişilerde ve uzun süre ilaç kullanan kişilerde aşı tedavisi oldukça yararlı olabilir. Alerji aşısında amaç vücudu alerjen maddeye alıştırmaktır. Alerji aşısında, alerjenler kademeli olarak vücuda enjekte edilir ve kişinin belli bir süre sonra bu alerjene duyarsız hale gelmesi hedeflenir. Başarı oranı oldukça yüksek olan bu tedavi, uzun süreli bir tedavidir ve 3-5 yıl devam edebilir.