Anafilaksi (anafilaktik şok) yaşamı tehdit edebilen ciddi bir alerjik reaksiyondur. Genellikle bebeğinizin bağışıklık sistemi temas ettiği bir alerjene aşırı tepki verdiğinde olur. Anafilaksi, yetişkinlerin yanı sıra bebekleri ve küçük çocukları etkileyebilir. Anafilaksi, ciddi solunum sorunlarına neden olabilir, bu nedenle her zaman acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar. Belirtiler çok hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir, çocuğunuz bir alerjene birkaç saniye içinde veya temastan bir saat sonra reaksiyon gösterebilir.
Anafilaksiye Ne Sebep Olur?
Anafilaksi, bir çocuk alerjenle temas ettiğinde ortaya çıkar. Alerjen türü her çocuk için farklı olabilir. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
Gıdalar; yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri, kuruyemişler,
Arı sokmaları,
İlaçlar; bazı antibiyotikler,
Tıbbi testler için kullanılan boyalar,
Lateks.
Bazen anafilaksi, belirgin bir tetikleyici olmaksızın (idiyopatik anafilaksi) gerçekleşebilir, ancak bu yetişkinlerde çok daha yaygındır. Küçük bebeklerde anafilaksinin en yaygın nedeni besindir.
Hangi Çocuklar Anafilaksi Riski Altındadır?
Bilinen risk faktörleri olmayan kişilerde anafilaksi (anafilaktik şok) meydana gelebilir. Ancak, çocuğunuzda şu durumlar varsa risk daha fazladır:
Alerjiler,
Astım,
Ailede anafilaksi öyküsü,
Daha önce anafilaksi geçirmiş olmak.
Çocuklarda Anafilaksi Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler çoğu zaman çabuk ortaya çıkar. Anafilaksi (anafilaktik şok), bir alerjene maruz kaldıktan saniyeler, dakikalar veya saatler sonra meydana gelebilir. Belirtiler şunları içerebilir:
Boğaz veya dilde gerginlik, şişlik,
Hırıltı, öksürük veya nefes almada zorluk,
Huzursuz hissetme,
Yaygın kurdeşen,
Deride şiddetli kaşıntı,
Mide bulantısı ve kusma,
Karın ağrısı,
Düzensiz kalp atışı,
Kan basıncında düşüş.
Çocuklarda Anafilaksi Nasıl Tedavi Edilir?
Anafilaksi tıbbi bir acil durumdur, çocuğunuzun acil tıbbi bakıma ihtiyacı olacaktır. İlk müdahalede muhtemelen çocuğunuza adrenalin iğnesi yapılacaktır. Maruziyetten kısa bir süre sonra verilen adrenalin, belirtileri tersine çevirebilir. Tedaviden sonra, çocuğunuzun başka bir tepki göstermediğinden emin olmak için izlenmesi gerekecektir.
Çocuğumda Anafilaksiyi Önlemek İçin Ne Yapabilirim?
Anafilaksiyi önlemenin en iyi yolu, çocuğunuzun bilinen alerji tetikleyicilerinden uzak durmasını sağlamaktır. Besin alerjilerinde, alerjen besini dışlamak en iyi tedavidir.
Örneğin çocuğunuzun arı zehirine karşı alerjisi varsa, alerji aşı tedavisi ile anafilaksi riski önlenebilir. En doğru tedavi ve önleme için bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekir.
Çocuklarda Anafilaksi İle İlgili Önemli Noktalar
Anafilaksi, bir alerjene karşı şiddetli, yaşamı tehdit eden bir reaksiyondur.
Anafilaksi, yiyecekler, ilaçlar, arı sokmaları, alerji iğneleri ve lateks gibi şeylere alerjiden kaynaklanır.
Anafilaksi belirtileri boğazda veya dilde gerginlik ve şişmeyi içerir. Ayrıca nefes almada güçlük, kurdeşen, kaşıntı, bulantı ve kusma, düzensiz kalp atışı ve mesane kontrolünün kaybı gibi belirtileri de vardır.
Anafilaksi tıbbi bir acil durumdur. Tedavi büyük olasılıkla bir doz adrenalin içerecektir.
Anafilaksiyi önlemenin en iyi yolu, bilinen alerji tetikleyicilerinden uzak durmaktır.
Çocuğunuz anafilaksi geçirdiyse, size bir adrenalin otoenjektörü reçete edilebilir. Gelecekte meydana gelebilecek bir olay olması ihtimaline karşı, çocuğunuzla her zaman 2 adrenalin otoenjektörü bulundurmanız yararlı olacaktır.