Bahar Alerjisi

Baharın gelmesiyle birlikte, alerjisi olan çocuklarda da belirtiler kendini göstermeye başladı. Mevsimsel alerjenler birçok çocuğu etkiler, ancak yenidoğan bahar alerjisi nadirdir. Bu tür alerjiler, belirli alerjenlere maruziyetten sonra gelişme eğilimindedir. Yenidoğanlar yakupotu, çimen veya ağaç polenine tepki geliştirmek için dışarıda yeterince zaman geçirme eğiliminde değildir. Bazen “saman nezlesi” veya mevsimsel alerjik rinit olarak adlandırılan mevsimsel alerjiler, yılın belirli zamanlarında, genellikle dış mekan küflerinin sporlarını saldığı ve ağaçların, otların ve yabani otların döllemek için havaya küçük polen parçacıkları saldığı zaman meydana gelen alerji belirtileridir. Küf sporlarına veya polene alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemleri, bu parçacıkları (alerjenler olarak adlandırılır) istilacı olarak görür ve bunlara karşı savunmak için histamin dahil kimyasalları kan dolaşımına salar. Alerji semptomlarına neden olan bu kimyasalların salınmasıdır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Bahar Alerjisinin Belirtileri

Bahar alerjisi belirtilerinin şiddetli kişiden kişiye farklılık gösterir. Çocuğunuz mevsimsel alerjilerden muzdaripse, aşağıdaki belirtilerin birine ya da daha fazlasına sahip olabilir:

  • Kaşıntılı gözler, boğaz veya burun,
  • Kabarık, kırmızı veya sulu gözler,
  • Hapşırma,
  • Hırıltı,
  • Berrak mukuslu kuru öksürük,
  • Ağızdan solumak,
  • Uyku problemi.

Çocuklarda Bahar Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzun alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız, bir çocuk alerji uzmanına başvurmanız gerekir. Alerji uzmanınız, belirtilerin ne zaman başladığını, çocuğunuzun tıbbi geçmişi ile bazı sorular soracaktır ve çocuğunuzu muayene edecektir. Alerjinin teşhisi için bazı testler kullanılabilir. Bahar alerjilerinin teşhisinde genel olarak deri testi ve kan testi kullanılır.  Alerjenin saflaştırılmış sıvı formundan bir damla deri üzerine damlatılır ve küçük bir iğneleme cihazı ile bölgeye iğne batırılır. Bir çocuk alerjene tepki verirse, cilt o bölgede biraz şişer. Derinin hemen altına az miktarda alerjen enjekte edilir. Yaklaşık 15 dakika sonra, enjeksiyon bölgesinde kırmızımsı bir alanla çevrili bir yumru (sivrisinek ısırığı gibi) belirirse, test pozitiftir. Kan testinde ise antikor miktarına bakılır. Çocuk alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem, çocuğunuzun belirtilerine ve mevcut durumuna göre belirlenecektir. 

Çocuklarda Bahar Alerjisinin Tedavisi

Semptomların ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak bahar alerjilerini tedavi etmenin çeşitli yolu vardır. Tedavinin en önemli kısmı, alerjiye neden olan alerjenin bilinmesidir. Alerjenden uzak durmak, reaksiyon oluşma riskini en aza indirir. Ancak konu solunum alerjenleri olunca, bu alerjenlerden uzak durmak pek kolay değildir. Polenlere maruz kalmayı azaltmak için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

Polen sayısının yüksek olduğu dönemlerde çocuğunuzun dışarıda geçirdiği süreyi kısıtlayın.

Polen sayısının yüksek olduğu zamanlarda; kapıları, camları mümkün olduğunca kapalı tutun, kıyafetleri dışarıda kurutmayın, mümkünse kapalı mekanlarda klima kullanın. 

Çocuğunuz dışarı çıktığı zaman, polenlerin gözüne girmesini engellemek için gözlük kullanmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz eve geldiği an kıyafetlerini çıkarmalı ve duşa almalıdır. 

Maruz kalmayı azaltmak mümkün değilse ve belirtiler şiddetliyse ilaç tedavisi gerekli olabilir. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun belirtilerine göre kullanması gereken ilaçları belirleyecektir. Çocuğunuzun ilaçlarını doktor kontrolünde kullanması gerekir. Uzun süre gereksiz ilaç kullanımı istenmeyen durumları beraberinde getirebilir. Bu sebeple ilaçların kontrollü bir şekilde kullanılması gerekir. 

Belirtileri ilaçlarla yönetilemezse, alerji uzmanınız alerji aşı tedavisini önerebilir. Alerji aşısı, çocuğunuzun alerjen maddeye duyarsızlaşmasını hedefleyen bir tedavidir. Başarı oranı oldukça yüksek olan alerji aşı tedavisi, 3-5 yıl devam eden bir tedavi yöntemidir.