Bebeklerde ve Çocuklarda Ev Tozu Akarı Alerjisi

Çocuğunuz astım, egzama veya sürekli soğuk algınlığı benzeri semptomlarla mücadele ediyorsa, ev tozu akarı adı verilen, çıplak gözle görülemeyen maddelere karşı çocuğunuzun alerjisi olabilir. Yatak takımlarında, halılarda, giysilerde ve diğer yumuşak mobilyalarda yaşayan bu küçük canlılar, alerjik reaksiyona neden olabilecek proteinler içeren dışkılar üretir. Nemli ve sıcak yerlerde yaşama imkanı bulan toz akarları neredeyse her evde bulunan canlılardır. 

Ev Tozu Akarları Alerjisi Belirtileri

Toz akarları, evinizin etrafındaki tozda bulunan küçük böceklerdir. Bağışıklık sisteminin bu maddelere aşırı tepki vermesi alerjik reaksiyonun oluşmasına neden olur. Zararlı olarak gördüğü madde ile mücadeleye girişen bağışıklık sistemi, histamin gibi bazı kimyasalların salınmasına neden olur ve bu kimyasalların salınması alerjik reaksiyon belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Ev tozu akarları alerjisinin belirtileri, saman nezlesine çok benzer ve tipik olarak şunları içerir:

  • Hapşırma
  • Burun akıntısı veya tıkanması,
  • Sulu, kaşıntılı veya kırmızı gözler,
  • Kaşınan cilt,
  • Kaşıntılı burun, ağız veya boğaz,
  • Öksürme,
  • Astım belirtileri. 

Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı çocuklarda belirtiler şiddetli olur ve çocuğunuzun günlük hayatını olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürür. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Ev Tozu Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzda ev tozu alerjisi belirtilerinden biri ya da daha fazlası varsa, çocuğunuzun alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, vakit kaybetmeden bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun mevcut sağlık durumu, belirtileri ve tıbbi geçmişini de dikkate alarak teşhis için bazı testler kullanabilir. Uzmanınız, deri delme testi veya kan testi yöntemlerini teşhiste kullanabilir. Kan testinde, kanda bulunan alerjene özgü antikor miktarına bakılırken deri testinde, az miktarda alerjen derinin altına yerleştirilerek oluşabilecek reaksiyon gözlemlenir. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Ev Tozu Alerjisinin Tedavisi

Alerjilerin tedavisinde en etkili yöntem, alerjiye neden olan maddeden uzak durmaktır. Ancak ev tozu akarlarından kaçınmak pek kolay değildir. Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse ve uzun süre ilaç kullanıyorsa, alerji uzmanınız alerji aşı tedavisini önerebilir. Alerji aşı tedavisi yani immünoterapi, çocuğunuzun alerjen maddeye duyarsızlaşmasını sağlamaya yönelik bir tedavidir. 3 ile 5 yıl devam eden alerji aşı tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir. 

Toz Akarlarından Korunma Yolları

Ev ortamından toz akarlarını tamamen temizlemek imkansızdır. Bununla birlikte, toz akarı alerjisi olasılığını azaltmak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır. Yaşam alanlarınızdan olabildiğince çok sayıda toz akarlarını temizlemeye yardımcı olmak için şu önlemleri alabilirsiniz.

*Toz akarlarını temizlemek için yatak takımlarınızı, nevresimleri, yastık kılıflarını haftada en az bir kere yüksek ısıda yıkayın.

*Şilteler, yastıklar ve yorganlar üzerinde alerjen geçirmez antialerjik kılıflar geçirin.

*Evdeki halı, kilim sayısını mümkün olduğunca azaltın. Özellikle çocuğunuzun odasında halı kullanmamaya dikkat edin. 

*Zeminleri temizlemek için yüksek filtrasyonlu bir elektrikli süpürge kullanın. 

*İç mekan nemini %51’in altında tutmak için bir nem giderici kullanın. 

*Tozlanan sert yüzeyleri nemli olarak silin ve döşemeli yüzeyleri haftada iki kez vakumlayın.

*Çocuğunuzun peluş oyuncaklarla çok fazla oynamasına engel olun.