Evcil Hayvan Alerjisi

Bir evcil hayvanın tüylerinde, deri pullarında, tükürüğünde ve idrarda bulunan proteinler, bazı çocuklarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Ayrıca evcil hayvan kılı veya kürkü polen, küf sporları ve diğer dış mekan alerjenlerini toplayabilir. Alerjen, alerjisi olan kişilerde bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesini tetikleyen normalde zararsız bir maddedir. Bu yanıt, burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntı ve gözde sulanma gibi alerji semptomlarına neden olabilir. Evcil hayvan alerjisi, özellikle çocuklarda yaygın görülen alerjilerdendir. 

Çocuklarda Evcil Hayvan Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Evcil hayvan alerjisi semptomları, hayvana maruz kalma sırasında veya kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Bu belirtiler, hayvan gittikten sonra uzun süre devam edebilir. Bunun nedeni, tüyün havada, mobilyalarda veya giysilerinizde kalmasıdır.

Evcil hayvan alerjisinin tipik belirtileri şunları içerir:

  • Hapşırma,
  • Kaşıntılı sulu gözler,
  • Burun akması,
  • Tıkanıklık,
  • Kaşıntılı gözler. 

Bir evcil hayvana uzun süre maruz kalmak, kısa süreli maruz kalma ile görülen ani belirtiler değil, devam eden burun tıkanıklığı gibi daha kronik belirtilere neden olabilir.

Ek olarak, bir evcil hayvanla temas, kaşıntılı cilt veya kabarık kırmızı lekeler (kurdeşen) dahil olmak üzere cilt alerjisi semptomlarını tetikleyebilir. Evcil hayvanlar ayrıca hırıltılı solunum, nefes almada güçlük veya göğüste sıkışmaya neden olarak astım belirtilerini tetikleyebilir.

Alerjiye Neden Olan Evcil Hayvanlar 

Alerjiye en yaygın neden olan hayvanlar, kediler ve köpeklerdir. 

Kedi alerjenleri tükürükte ve kürkte bulunur. Kediler kendilerini yalar ve tüyleriyle birlikte alerjenler evin her yerine yayılır. Kedinin evden çıkarılması bile alerjenleri hemen temizlemez ve alerjenler 6 aya kadar evde bulunabilir. 

Köpeklerde ana alerjen kaynağı tükürüktür ve bu, deri parçacıkları dökerek yayılır. Köpek alerjenleri de evin her yerine yayılır. 

Kedi ve köpek alerjisi kadar yaygın olmasa da, atlar, hamsterlar, kuşlar gibi pek çok hayvan da alerjiye neden olabilir. 

Çocuklarda Evcil Hayvan Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzda evcil hayvan alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanları, alerji konusunda ihtisas yapan, çocuğunuzun alerji olup olmadığını belirleyecek ve alerjisini detaylı bir şekilde inceleyecek doktorlardır. Doktorunuz, evcil hayvan alerjisinin teşhisinde kan ve deri delme testi kullanabilir. Deri delme testinde şüpheli alerjen derinin altına küçük bir çizik atılarak yerleştirilir. Uygulama yerinde kabarıklık veya kızarıklık olması, alerji olduğu anlamına gelir. Kan testinde ise antikor miktarına bakılır. 

Doktorunuz, çocuğunuzun alerjisini detaylı bir şekilde incelemek için moleküler alerji testi de yapabilir. Moleküler alerji testi az miktarda kan örneğinin nano teknoloji ile incelenmesine dayanır ve alerjiyle ilgili kapsamlı bilgiler verir. Alerjinin şiddeti, yayılımı, bileşeni gibi detayları ortaya koyar. 

Çocuklarda Evcil Hayvan Alerjisinin Tedavisi

Evcil hayvan ve diğer alerjik rinit semptomlarını yönetmenin en etkili yolu, belirtilere neden olan alerjenden kaçınmaktır. Antihistaminikler ve bazı alerji ilaçları belirtilerin hafiflemesini sağlayabilir ancak uzun süreli bir tedavi için ideal değildir. Çocuğunuzun evcil hayvan alerjisi için alerji uzmanınız, alerji aşısı önerebilir. Alerji aşı tedavisi, başarı oranı yüksek bir tedavidir. 3-5 yıl devam edebilen bu tedavide çocuğunuz alerjen maddeye duyarsız hale gelir ve alerjenle karşılaştığında alerjik tepki vermez. 

Evcil hayvan alerjisi belirtilerini en aza indirmenin diğer yolları şunlardır:

Çocuğunuzun, evcil hayvanı ile fiziksel temasını sınırlandırın. 

Evcil hayvanları çocuğunuzun yatak odasından uzak tutun. 

Alerjisi olmayan birine evcil hayvanı düzenli olarak fırçalatın ve bu işlemi evin dışında yapmasını sağlayın.

Halıda bulunan ve oda havasına geri sızan evcil hayvan alerjeni miktarını azaltmak için vakumlu elektrikli süpürge kullanın.

Havadaki istenmeyen alerjenik partiküllerin uzaklaştırılmasında büyük yardımcı olabilecek HEPA hava temizleyicileri kullanın.

Hayvan tüylerini ve diğer alerjenleri hapsedebilecek halı ve kilim sayısını mümkün olduğunca azaltın.